Sportwijs.be nieuwe website rond alcohol- en drugpreventie

Vandaag lanceerden CAD Limburg, het Centra voor Alcohol- en andere Drugproblemen, in samenwerking met Rotary Genk een nieuwe website om alcohol- en drugmisbruik tegen te gaan.  www.sportwijs.be richt zich specifiek op de sportsector en biedt sporters en sportclubs informatie en preventieve materialen rond middelengebruik en gokken.

Eén dag nadat uit een ESRA-studie gebleken is dat gemiddeld één Belg toegeeft dat hij of zij al eens met een glas te veel achter het stuur kruipt, wordt www.sportwijs.be voorgesteld. “Recent onderzoek heeft uitgewezen dat jongeren die lid zijn van een sportclub wekelijks meer alcohol drinken dan andere jongeren” aldus David Fraters van CAD Limburg. “Uit een rondvraag bij Vlaamse sportclubs blijkt dat clubs vragende partij zijn naar preventieve handvatten rond alcohol en middelengebruik in de sportclub. CAD Limburg heeft jaren ervaring in het ontwerpen van websites voor online hulpverlening. Na www.alcoholhulp.be is er nu ook www.sportwijs.be

“De ontwikkeling van deze website en applicatie is een enorme vooruitgang in het proces van de bewustwording van wat alcohol met je lichaam kan doen” zegt Wim Vos, voorzitter van de Vlaamse Handbalvereniging. “Sport en overmatig alcoholgebruik zijn twee dingen die haaks op elkaar staan en het gebruik van verboden middelen is al helemaal uit den boze. De ontwerpers zijn bijzonder creatief geweest om hun boodschap proberen over te brengen. Ik ben bijzonder fier dat Tom Robeyns, Roel Valkenborgh en Jeroen De Beule alle drie dit project ondersteunen.”

"Zelf ben ik nauw betrokken bij sporten zoals waterpolo, volleybal en tennis" zegt Melfred Molog, voorzitter van Rotary Genk en peter van sportwijs.be "De afgelopen periode ben ik 25 kg kwijt geraakt door ander te gaan leven, anders te gaan eten, meer te gaan sport, te stoppen met roken en vooral minder alcohol te drinken. Ik ben heus geen moraalridder en ik geniet nog regelmatig van een lekker glas rode wijn. Maar tijdens deze periode werd ik mij wel bewust van de confrontatie die je continue aangaat met alcohol. Tijdens recepties en vergaderingen krijg je vaak een glas bubbels en/of wijn aangeboden. Het meest confronterende is het moment dat mijn kinderen gaan sporten. Vaak wachten ouders of begeleiders tot de kinderen hun training of wedstrijd voorbij is. Ze drinken dan één, twee of meerdere glazen alcohol. Ik heb daar geen probleem mee want het is ieders eigen verantwoordelijkheid. Waar ik wel een probleem mee heb is dat deze mensen nadien hun auto instappen met hun kinderen achterin. Het is daarom dat ik dit project zo graag en zo hard steun want verbeter de wereld begin bij jezelf en laat ons de sportende jeugd het juiste voorbeeld geven."

Naast de drie handbal internationals werkten onder andere ook de nationale U19 voetbalselectie en bondscoach Gert Verheyen mee.

Bekijk hier het clipje van Jeroen De Beule. Binnenkort publiceren we ook de clipjes van Tom Robeyns en Roel Valkenborgh.

Foto van links naar rechts: Herwig Claeys, Melfred Molog, Eric Dupain, David Fraters, Dr Rita Verrando, Michel Goelen