Handbal in Rio

Aanstaande vrijdag gaan in het Braziliaanse Rio De Janeiro de Olympische Spelen van start. Het worden de 28e Zomerspelen die voor het eerst in Zuid-Amerika plaatsvinden. Het wordt uitkijken naar de prestaties van de Bolts en Phelpsen van deze wereld en naar de Belgen. En uiteraard kijkt iedere handbalfan uit naar het Olympische tornooi bij de dames en heren met daarbij speciale aandacht voor Frankrijk, onze tegenstander op weg naar het EK 2018 en naar de Nederlandse meisjes.

De handbalcompetitie begint aanstaande zaterdag. Bij de dames spelen onze Noorderburen tegen Frankrijk. Bij de mannen komen de Fransen voor het eerst in actie op zondag. Hun eerste tegenstander is Tunesië.

Noorwegen favoriet bij de dames

Het handbalteam van de Noorse dames kan voor de derde keer op rij een gouden medaille binnenhalen! Als ze hierin slagen dan komen ze gelijk te staan met Denemarken dat in 2004 haar derde opeenvolgende gouden medaille behaalde. Noorwegen is topfavoriet. De Noorse dames werden in 2014 Europees kampioen en pakten in 2015 de wereldtitel. Noorwegen start dus als olympisch, wereld- en Europees kampioen aan de Olympische Spelen in Rio.

Andere kanshebber op een medaille is Brazilië. Na hun zesde plaats in Londen wonnen ze het WK 2013 alsook het Amerikaans kampioenschap. Brazilië heeft ook twee IHF World Player of the Year in hun rangen. Alexandra do Nascimento en Eduarda Amorim wonnen deze award in de laatste vier jaar.

Maar uiteraard kijken wij uit naar de prestaties van onze noorderburen. De Nederlandse dames werden tweede op het afgelopen WK en lijken alleen maar sterker geworden.

Verlengt Frankrijk hun titel?

Net als bij de dames van Noorwegen kunnen de mannen van Frankrijk geschiedenis schrijven. Ook zij kunnen hun derde opeenvolgende gouden medaille winnen. Onze eerste tegenstander in de voorronde voor het EK2018 wordt beschouwd als een van beste teams ooit. Met Narcisse, N. Karabatic en Omeyer heeft het drie winnaars van de IHF World Player of the Year in zijn rangen.

Naast Frankrijk lijkt ook Denemarken kans te maken op de gouden plak. Qatar is een gevaarlijke outsider dankzij hun neutralisatie politiek.  

De Rio Handbal Arena, de plaats waar de wedstrijden zullen doorgaan, is een van de meest innovatieve projecten van Spelen. Na de Spelen zal het gebouw ontmanteld worden en zullen de onderdelen dienen om vier verschillende scholen in Rio te bouwen. Via deze website kan je al eens een kijkje nemen hoe de Handbal Arena eruit ziet.

Programma

Via volgende pagina kan je het wedstrijdprogramma en de groepsindeling bekijken!