De Red Wolves verslaan Cyprus

De Red Wolves hebben woensdagavond in een uitverkochte Hasseltse Alverberg Cyprus verslagen met 30 – 18. In de stroeve eerste helft was de jonge ploeg van Yerime Sylla nog zoekende. Halfweg de partij zochten beide teams de kleedkamers op bij een 12 – 10 stand. Bij aanvang van de tweede helft greep België Cyprus meteen bij de keel. Het spelplezier spatte er bij momenten van af terwijl het publiek kirde van de pret. Op donderdag reizen de Red Wolves naar Cyprus waar ze zaterdagnamiddag de terugwedstrijd spelen. De winnaar mag in het najaar meedoen aan de kwalificatieronde van het EK 2026.

Een volle Alverberg kan de Red Wolves niet meteen inspireren. Colman en Glorieux missen hun shot. Aan de overkant scoort Cyprus wel bij hun eerste kas scoort. Eerst Glorieux en dan Kötters stellen snel orde op zaken en brengen de Belgen op voorsprong. Maar echt vlot draait het niet bij de Belgen die in het eerste kwartier te veel kansen missen en niet precies genoeg zijn. De motor van de Belgen slaat niet meteen aan waardoor de Cyprioten rustig meegaan in het spel en halfweg de eerste helft zelfs op een 4 - 5 voorsprong komen.

We spelen 18 minuten wanneer Julien Cadel met een pegel de Belgen opnieuw langszij brengt. Ooms scoort even later zijn eerste van de partij waardoor de Red Wolves opnieuw op voorsprong komen. Ooms en Kötters zorgen opnieuw voor een kloofje. Het is 8 – 6. Maar echt afstand nemen kunnen de jonge Red Wolves niet. Met nog vijf minuten te spelen in de eerste helft is bij een 8 – 8 stand alles te herdoen. Glorieux en Ooms zorgen, met respectievelijk hun derde en vierde goal, voor de 12 – 10 ruststand.

België toont een heel ander gelaat in de tweede helft. De Belgen spelen niet alleen sneller en preciezer maar scoren nu ook vlot. Dankzij goals van Cadel, Ooms en Danesi lopen de Belgen na drie minuten uit tot 15 – 10. Nick Deekens zorgt vroeg in de tweede helft voor misschien wel de mooiste assist van de wedstrijd. Met een splijtende pas bereikt hij Cadel die er 16 – 10 van maakt. Cyprus hangt dan al in de touwen. Hun coach probeert via een time-out bij te sturen. Het mag niet baten. Deekens maakt elke kans van de bezoekers onschadelijk en lanceert dan nog eens, tot twee keer toe een tegenaanval waaruit evenveel gescoord wordt. Halfweg de tweede helft is het 19 – 11.

De Red Wolves genieten nu met volle teugen en vermaken het publiek. Yannick Glorieux werkt een supersnelle aanval over vier stations op een spectaculaire manier af: 23 – 15. Met de nodige overtuiging winnen de Red Wolves de heenwedstrijd tegen Cyprus met 30 – 18.