België peuzelt Cyprus op

De Belgische mannenhandbalploeg de Red Wolves hebben zaterdag een overtuigende zege behaald op bezoek bij Cyprus. Halfweg de partij was het 8 – 15. Uiteindelijk won België met 22 – 36. De Red Wolves plaatsen zich zo voor de kwalificatierondes van het EK 2026 waarvan de eerste ronde in het najaar gespeeld wordt.

Cyprus neemt het eerste doelpunt voor zijn rekening maar België neemt via Colman en Cadel meteen over. In tegenstelling tot de heenwedstrijd bepaalt België in de eerste helft het spel en het ritme. Ooms neemt zijn team op sleeptouw, scoort drie goals op rij waardoor België uitloopt tot 2 – 6. Danesi voegt daar nog twee doelpunten aan toe zodat het halfweg de eerste helft 5 – 8 is in het voordeel van de Red Wolves.

Nauwelijks 200 toeschouwers, waaronder 3 Belgische, zijn afgezakt naar het Eleftheria Stadium in Nicosia. Ze zien hoe de Red Wolves makkelijk de controle over de wedstrijd houden en hun voorsprong stelselmatig vergroten. Na 21 minuten is het 5 – 12 voor België. De Cyprioten pikken nog af en toe een goaltje mee, maar dat is het dan ook. De Red Wolves, voor de gelegenheid in het geel, gaan rusten bij een 8 – 15   stand.

België begint tegen een verschroeiend tempo aan de tweede helft en loopt via Colman, Cadel, Braun en Hadzic uit tot 8 – 19. Halfweg de tweede helft is de stand opgelopen tot 15 – 27. Met het oog op de dubbele WK-kwalificatiewedstrijden tegen Italië geeft bondscoach Yérime Sylla ook minuten aan andere spelers. Robin Samyn scoort 3 keer, Louis Delpire eveneneens 3 keer en ook Beckers pikt zijn goaltje meer waardoor de Belgen verder uitlopen tot 20 – 35.  Cadel legt de 22 – 36 eindstand vast.

De Belgen kwalificeren zich voor de EK-kwalificaties in aanloop van het EK 2026. De volgende opdracht van de Red Wolves komt er in maart aan. Dan staat de dubbele confrontatie met Italië op het programma. Op 13 maart spelen de Red Wolves de heenwedstrijd in Hasselt. De return wordt op zondag 17 maart gespeeld.