België neemt het op tegen wereldkampioen Frankrijk

Aanstaande zondag neemt België het in zijn tweede kwalificatiewedstrijd van het EK handbal 2018 het op tegen wereldkampioen Frankrijk. Les Experts speelden gisteren hun eerste kwalificatiewedstrijd en verpletterden daarin Litouwen met 37 – 20.

“We hebben met deze groep een hele weg afgelegd waardoor we nu tegen de beste landen mogen spelen” zegt bondscoach Yérime Sylla. “Op basis van de behaalde resultaten verdienen we het om deel ui te maken van deze EK kwalificatiecampagne. Woensdag speelden we tegen Noorwegen, nu nemen we het op tegen de wereldkampioen Frankrijk, de beste ploeg van de voorbije tien jaar. Tijdens de voorbije Olympische Spelen in Rio wonnen ze zilver. We staan voor een hele uitdaging. De Fransen hebben een nieuwe coach en er zijn ook enkele jongeren bijgekomen maar het hebben nog steeds dezelfde kwaliteit en dynamiek waardoor ze één van de beste landen blijven. 

Frankrijk won donderdagavond met 37 – 20 van Litouwen. “Tegen Litouwen heeft Frankrijk een logische overwinning behaald. We kunnen niet verwachten dat Litouwen zou kunnen rivaliseren met Frankrijk en eigenlijk geldt dat ook voor ons” zegt Yérime Sylla. “De dubbele interland tegen Litouwen van mei volgend jaar wordt voor ons belangrijk. Maar eerst is er dus Frankrijk. Zondag is het belangrijk om een goede prestatie neer te zetten. Nadien moeten we daar conclusies uit trekken, zowel positieve als negatieve. Dit is belangrijk in de verdere ontwikkeling van deze ploeg. Dat is het parcours dat we tot nu toe steeds hebben afgelegd. Eerst werden we verpletterd en nadien hebben we gewonnen. Het is een logische gang van zaken. Eerst moet je vallen om nadien proberen recht te staan.”

De Belgische federatie heeft een samenwerkingsakkoord met de Franse handbalbond. Daarenboven is coach Yérime Sylla een Fransman. Dat alleen maakt het tot een zeer bijzondere wedstrijd. “Ik zou het eens moeten opzoeken maar ik denk dat ik de eerste Franse coach ben die tegen de Franse nationale ploeg speel” glimlacht Yérime Sylla. “Het is misschien raar maar toen ik destijds als coach van de Red Wolves werd aangesteld had ik nooit gedacht dat deze situatie zich zou voordoen.  Mijn objectief was, en dat is nog steeds zo, om dit land op vlak van handbal te ondersteunen en vooruit te helpen. Het is plezant en tegelijk bizar om tegen je land te spelen. Ik hoop dat de Belgen zondag veel plezier aan deze wedstrijd beleven en dat het een mooi feest wordt.”

Afgelopen woensdag beleefde Serge Spooren een bijzonder moment. “Mijn vriendin is een Noorse en dat maakte deze wedstrijd toch wel een beetje speciaal” glimlacht Serge Spooren. “Ze was heel trots op de prestatie die we geleverd hebben tegen een topland als Noorwegen maar ze had ook een heel dubbel gevoel. Ze was ook blij dat  ze me had zien scoren en ik heb heel wat berichten ontvangen van vrienden en familie in Noorwegen. Dat deed deugd. Op een bepaald moment was ze zelfs voor België aan het supporteren. Ik heb haar dus toch een beetje kunnen ompraten.”

Van het ene topland naar het andere. Van Noorwegen naar Frankrijk. Dat is nog een trapje hoger. “Dit is een jongensdroom” zegt Serge Spooren. “Ik handbal al sinds mijn achtste en ik volg het internationale handbal op de voet. De prestaties die Frankrijk jaar na jaar en met bijna dezelfde selectie levert zijn uitmuntend. Ze winnen de ene prijs na de andere. Ik had nooit gedacht dat ik ooit tegen hen zou kunnen spelen. Zondag is het eindelijk zover. We kijken er met de hele ploeg enorm naar uit. Tegelijk beseffen we dat het bijzonder moeilijk wordt. Ondanks dat besef merk je wel dat het Belgische handbal leeft en in de lift zit. We gaan enorm hard ons best doen en de volle 60 minuten ervoor gaan. Eedereen wil tegen Frankrijk op het wedstrijdblad gestaan hebben denk ik. We moeten ervoor zorgen dat we trots kunnen zijn op onze prestatie en dat we het publiek met een fijn gevoel naar huis kunnen sturen. Het publiek zal massaal aanwezig zijn. In Noorwegen was de zaal uitverkocht. Daar zaten iets meer dan 2000 mensen in de zaal. Zondag wordt dat bijna het dubbele. De drukst bezochte wedstrijd die ik speelde was de finale van de Beker van België. Nu zit er 2000 man meer. Dit is alleen maar iets om van te dromen.”

Wie nog geen ticket heeft kan zondag aan de loketten er eentje kopen. Zolang de voorraad strekt uiteraard.

De wedstrijd wordt zondag om 15.30u gespeeld in de Country Hall van Luik. In voorverkoop werden 3400 tickets aan de man gebracht. Een record. De wedstrijd wordt live uitgezonden in België door VRT en RTBF. In Frankrijk wordt de wedstrijd uitgezonden door beIN SPORTS.