Opdracht volbracht

De Belgische mannenhandbalploeg zorgde zondag bijna voor een onwaarschijnlijke stunt tegen wereldkampioen en nummer 1 van de wereld Frankrijk. Na een zinderende wedstrijd waarin België lange tijd op voorsprong had gedaan gestaan moesten de Red Wolves in de slotfase het hoofd buigen voor Les Experts. Piet Moons, voorzitter van de Koninklijke Belgische Handbalbond, blikt tevreden terug.

“Ik kan het met twee woorden samenvatten” zegt Piet Moons. “In het frans zegt men ‘mission accomplie’. Opdracht volbracht en dat zowel op als naast het terrein. Niemand die in zijn stoutste dromen had durven denken dat onze ploeg tot dit in staat was. Niet in het minste de Fransen. Alle lof voor bondscoach Yérime Sylla en zijn staf die er op zeer korte termijn en met heel weinig trainingsarbeid in geslaagd zijn om het team een systeem van 7 veldspelers onder de knie te laten krijgen. Ze hebben dat op een zeer gedisciplineerde manier gedaan en dat is fantastisch. Het toont aan dat als je in een bepaald systeem gelooft en dat tactisch goed uitvoert je ver kan komen. Ik zat de ganse wedstrijd op het puntje van mijn stoel en hoe langer de wedstrijd duurde, hoe ongemakkelijker de voorzitter van de Franse handbalbond het kreeg. Op een bepaald moment fluisterde hij me toe dat we gingen winnen. De emotie in zijn stem verraadde zijn ongerustheid.”

In de ander groepswedstrijd versloeg Litouwen Noorwegen gisteren met 32 – 29. “Voor ons is dit een interessante evolutie voor een mogelijke kwalificatie voor het EK 2018 in Kroatie.”

4000 toeschouwers waren gisteren getuige van de glansprestatie van de Red Wolves. “De sfeer was overweldigend. Het enthousiasme ongezien” zegt Piet Moons. “De toeschouwers hebben hun team op een geweldige manier ondersteund. ‘L’union fait la force’, ‘Eendracht maakt macht’, ‘Einigkeit macht stark’. Het bewijs werd gisteren geleverd. Het unieke aan onze nationale ploeg is ook dat er spelers van de drie gemeenschappen in vertegenwoordigd zijn. Tot slot wil ik de media danken voor de massale belangstelling. De VRT en de RTBF hebben samen de wedstrijd live uitgezonden en als ik de kranten vandaag doorneem dan hebben veel journalisten gisteren overuren gedraaid om hun lezers te informeren over de nationale handbalploeg. Dit is mooi en dit is een boost in de verdere ontwikkeling van onze sport.  Oprechte dank!”