Frankrijk wint zesde wereldtitel

Frankrijk heeft zondagavond in eigen land de wereldtitel handbal veroverd. ‘Les Experts’ versloegen in de finale Noorwegen met 33 – 26. Halfweg was het 18 – 17 voor de Fransen nadat ze de volledige eerste helft moesten achtervolgen.  De Fransen wonnen het WK eerder in 1995, 2001, 2009, 2011 en 2015.

Ruim 25000 toeschouwers woonden de finale tussen Frankrijk en Noorwegen bij. Onder hen president François Hollande en Antoine Griezmann, speler van Atletico Madrid. Noorwegen, voor het eerst finalist op een WK, speelde zonder complexen. Na 13 minuten was het 7 – 8 voor de Noren. Frankrijk had het moeilijk en de Noren diepten de kloof uit. Na 25 minuten keek Frankrijk aan tegen een 13 – 16 achterstand. In de slotfase bogen ‘Les Experts’ hun achterstand om in een voorsprong. Halfweg was het 18 – 17.

In het begin van de tweede helft scoort Guigou drie keer op rij, 21 – 18. De Fransen zijn nu niet meer te stoppen. 10 minuten voor het einde van de wedstrijd staat het 30 – 23.  De Noren, die een verdienstelijk tornooi speelden, krijgen de kloof niet meer gedicht en zo eindigt de wedstrijd op 33 – 26.

Frankrijk wint zijn zesde wereldtitel. Dat is een absoluut record. Van de vijf voorbije wereldkampioenschappen wonnen de Fransen er vier. Enkel Spanje (2013) kon de zegereeks van de Fransen onderbreken. Nicola Karabatic werd verkozen tot MVP van het tornooi.

Noorwegen en Frankrijk zijn twee tegenstanders van de Red Wolves in de EK kwalificatie. In november verloren de Belgen nipt van Frankrijk met 37 – 38. Eerder verloren de Red Wolves met 35 – 26 in Noorwegen.

Woensdag 3 mei nemen de Belgen het in Leuven op tegen Litouwen. Woensdag 14 juni ontvangen we vice-wereldkampioen Noorwegen.  Halfweg februari start de ticketverkoop. Hou de websites www.handbal.be (VHV) en www.handball.be (LFH) in de gaten voor meer info. De slotwedstrijd van de EK campagne spelen de Red Wolves in het weekend van 16 en 17 juni in Frankrijk.

Frankrijk is verdiend wereldkampioen

“Deze finale was de apotheose van een geslaagd wereldkampioenschap” zegt Yérime Sylla, bondscoach van de Red Wolves alsook trainer van de Franse eersteklasser Cesson Rennes. “De finale heeft alle verwachtingen ingelost. In de eerste helft waren de Noren heel even dominant maar naar het einde van de eerste helft kwamen de Fransen, mede dankzij enkele reddingen van doelman Vincent Gerard, terug in de wedstrijd. Halfweg stonden hadden ze één doelpunt bonus op de Noren. In de tweede helft heeft Gerard echt geweldig gekeept. Er was geen doorkomen aan. Frankrijk speelde zeer efficiënt. ‘Les Experts’ speelden een groots wereldkampioenschap en verloren geen enkele wedstrijd. De zesde titel is dan ook dik verdiend. Ik zag ook een zeer goede Noorse ploeg. Het is een jonge ploeg die zeker nog progressiemarge heeft. Wij ontmoeten beide handbalgrootheden later in onze EK kwalificatiecampagne. In mei wacht ons de dubbele interland tegen Litouwen. Er wacht ons een zeer zware opdracht maar we geloven in onze eigen kansen. Geen enkele ploeg heeft op dit wk kunnen profiteren van het nieuwe reglement zoals wij dat deden tijdens onze thuiswedstrijd tegen de Fransen. Ik stel ook vast dat geen enkel team de Fransen heeft kunnen verontrusten zoals wij dat deden tijdens onze thuiswedstrijd. Dat moet ons hoop geven. Er wachten ons nog leuke kwalificatiewedstrijden.”