Wie plaatst zich voor de Bekerfinale?

Zaterdagavond worden de halve finales van de Beker van België handbal gespeeld. Hubo Initia Hasselt neemt het in eigen huis op tegen BENE-League kampioen Achilles Bocholt. In de andere halve finale staan Apolloon Kortrijk, kersvers kampioen in Liga 1 en Sasja tegenover elkaar. De wedstrijden worden gespeeld met rechtstreekse uitschakeling.

Twee weken nadat Achilles Bocholt Hubo Initia Hasselt in de halve finale van de BENE-League versloeg nemen beide teams het in de halve finale van de Beker van België het opnieuw tegen elkaar op. Bocholt versloeg toen Hasselt met het kleinste verschil en won nadien ook de BENE-League. “We hebben een tijdlang op een wolkje geleefd maar zijn er deze week toch maar van afgekomen” zegt Serge Spooren (Achilles Bocholt). “Op training is hard gewerkt om ook deze halve finale proberen te winnen. De andere manier van verdedigen die Hasselt in de tweede helft toepaste heeft ons toch wel afgeschrikt. Ik denk dat ze daardoor tactisch een goed plan hebben maar het is aan ons om daar op te anticiperen. Zij zullen voor die nederlaag revanche willen maar ik kan je zeggen dat na het winnen van de BENE-League onze zegehonger nog lang niet gestild is. We moeten nog één wedstrijd overleven en dan spelen opnieuw een finale.”

“De Final Four van de BENE-League draaide voor ons uit op één grote ontgoocheling” weet Tim Houbrechts (Hubo Initia Hasselt). “We hadden er veel meer van verwacht, zeker nadat we vorig jaar de BENE-League hadden gewonnen. Het waren spannende wedstrijden maar ik moet eerlijk zijn en zeggen dat Achilles Bocholt de terechte BENE-League kampioen is. Vorige week beleefden we een moeilijke week maar gaandeweg ebde de ontgoocheling weg. Eén doel is weg maar er zijn nog steeds twee prijzen te winnen. Eén daarvan is de Beker van België. In ons hoofd hebben we de knop omgedraaid. De focus is terug en zaterdagavond gaan we er alles aan doen om die wedstrijd tegen Bocholt te winnen.”

De andere halve finale gaat tussen kersvers Liga 1 kampioen Apolloon Kortrijk en KV Sasja dat in het verleden 6 keer de Beker van België won (1971, 1973, 1977, 1981, 1982, 2007). “Iedereen verwacht dat we die wedstrijd gaan winnen maar we moeten zien dat we niet in de val trappen” zegt Alex Jacobs, coach van Sasja. “Kortrijk won vorig weekend de titel en zit in een flow. Bovendien hebben zij niets te verliezen waardoor ze ontspannen aan de wedstrijd kunnen beginnen. We moeten voorkomen dat Kortrijk in zijn spel komt en proberen de wedstrijd vanaf de eerste minuut in handen te nemen. De beker is de kortste weg naar een prijs en ik zou maar wat graag de finale spelen. Tot december deden we het met onze jonkies goed in de BENE-League. Nadien hebben we de examenperiode niet zo goed verteerd en verloren we enkele cruciale wedstrijden waardoor we naast de Final Four van de BENE-League alsook naast de play-offs grepen.”

“Wij hebben tot dusver een ongelofelijk parcours afgelegd en schakelden in de vorige ronde eersteklasser Eynatten uit” zegt Karl Laverge, voorzitter van Apolloon Kortrijk. “Wij komen uit een feestroes en kijken uit naar de wedstrijd tegen Sasja. We zijn er ons bewust van het klassenverschil maar we gaan onze huid zeer duur verkopen. Zo hebben we het tijdens de vorige wedstrijden ook aangepakt en je ziet waartoe dat geleid heeft.”

De finales van de Beker van België worden op Paasmaandag 17 april gespeeld in Sportoase Leuven. Bij de dames zijn de finalisten reeds gekend. Fémina Visé speelt tegen HB Sint-Truiden. De wedstrijd begint om 13.00 u. Aansluitend om 15.45 u spelen de heren hun finale.

Foto's met dank aan Eddy Vanoppen, Aline Haquenne, Facebook Apolloon Kortrijk.