HK Waasmunter kampioen in Liga 2

Afgelopen weekend pakte HK Waasmunter de titel in Liga 2. Nadat ze vorige week Dendermonde met 29 – 20 hadden verslagen had het team van coach Jan Van Damme genoeg aan één punt om de titel te winnen. HK Waasmunster liet echter niets aan het toeval over en ging op bezoek bij Don Bosco Gent voor de volle buit, en dat lukte. Waasmunster won met 22 – 28.

“Uiteraard hebben we achteraf de titel gevierd maar het echte feest moet nog komen” weet coach Jan Van Damme. “Ik heb al een heel scenario in mijn hoofd maar ga daar nu nog niets over vertellen. Het moet een verrassing blijven. Bij aanvang van het seizoen was de ambitie om beter te doen dan de ploeg die vorig jaar als tweede eindigde in Liga 1. Dan is er maar één ding mogelijk, de titel pakken … al hebben we dat nooit echt zo expliciet uitgesproken. Zaterdag hebben we onze ambitie kunnen waarmaken. Als je in het slot van de competitie van twee rechtstreekse concurrenten kan winnen verdien je de titel.”

De kracht van het collectief. Zo omschrijft coach Jan Van Damme zijn team. “Het klinkt misschien raar als ik je zeg dat we misschien niet de beste ploeg hebben. Wat bij ons het verschil maakt is de sfeer. Die is echt én hecht. Wij hangen zo goed aan mekaar dat we voor elkaar door het spreekwoordelijke vuur willen gaan. Dàt maakt het verschil en dàt is onze kracht. Ik ben fier dat ik met deze groep kan samenwerken.”

De rode draad in Jan Van Damme’s leven is handbal. Vanaf zijn twaalfde begon hij als speler om op latere leeftijd als trainer aan de slag te gaan. “Ik ben nu 54 en handbal maakt al 42 jaar deel uit van mijn leven. 25, mogelijk 30 jaar geleden ben ik kampioen geworden met de dames van handbalclub Buggenhout. Dit is eigenlijk mijn tweede titel. Eigenlijk was ik als coach gestopt maar drie jaar geleden kreeg ik de vraag of ik opnieuw trainer wou worden. Ik heb toen geen moment getwijfeld en ben vandaag zielsgelukkig met onze titel. Naar volgend jaar toe denk ik dat we een ploeg gaan bouwen die in Liga 1 kan meedoen voor de titel en ja, dan is het de ambitie om te stijgen naar nationale. Maar zover zijn we nog niet. Eerst nog een kampioenfeest organiseren.”