Sint-Truiden wint eerste play-off finale

HB Sint-Truiden heeft zaterdagavond Hubo Initia Hasselt in eigen huis verslagen met 19 – 21. De Truienaars nemen zo een optie op een tweede landstitel. In de eerste helft bouwde Hasselt een voorsprong van 5 goals uit maar met de rust in zicht verkleinde St-Truiden de kloof tot 3 goals. Halfweg was het 12 – 9. In de tweede helft kwam St-Truiden terug op karakter en met nog 8 minuten te spelen was de stand gelijk, 17 - 17. De Truienaars gingen in de slotfase erop en erover en versloegen Hubo Initia Hasselt met 19 – 21.

Beide ploegen hielden elkaar in de eerste helft een tijdlang in evenwicht. Halfweg de eerste helft was het 5 – 4 voor de thuisploeg. In de laatste 10 minuten nam Hasselt na goals van Robyns en Mennicken afstand en sloegen ze bij 12 – 7 een kloof van vijf goals. Sarina Leenen milderde voor Sint-Truiden. Bij de rust was de stand 12 – 9.

In het begin van de tweede helft leek het erop dat Hasselt opnieuw weg zou lopen van Sint-Truiden maar een sterke doelvrouw Cochici voorkwam dat. En dan liep het plots voor geen meter meer voor thuisploeg Hasselt dat tussen minuut 40 en 50 slechts 1 keer scoorde. Met nog 10 minuten te gaan botsten Obrusik en Leenen. De speelster van Hasselt moest geblesseerd het terrein verlaten. Sarina Leenen en Sara Marteur brachten na 52 minuten Sint-Truiden langszij, 17 – 17. Niet veel later maakten Estelle Ghijsens en Sara Marteleur er 17 – 19 van. Sint-Truiden gaf de bonus niet meer uit handen. Eindstand 19 – 21.

De nederlaag en het verlies van Klaudia Obrusik kwam hard aan bij Hasselt. “We geven ons nog niet gewonnen. Alles ligt nog open maar dan zal het wel beter moeten dan wat ik in de tweede helft zag” zei Johan Smeets, trainer van Hubo Initia Hasselt achteraf. “Op een bepaald moment zijn we echt vergeten te handballen en ging iedereen de individuele toer op. Dit was een echte cupwedstrijd. Oogstrelend handbal hebben we niet gezien maar spannend was het wel. We hebben nu één week de tijd om de wedstrijd van volgende week voor te bereiden maar dat zal zonder Klaudia Obrusik zijn. Zij heeft haar sleutelbeen gebroken en ook voor Sam Robyns is het seizoen voorbij. Zij is out met een virale infectie. Het wordt moeilijk maar we geven ons niet zomaar gewonnen.”

“We hebben gewonnen maar ik ben niet tevreden met onze prestatie” aldus Jo Delpire, trainer van Sint-Truiden. “Ik hoop dat we volgende week meer als ploeg spelen. Sommige speelsters moeten straks eens goed in de spiegel kijken want dit was een echte wanprestatie. Niemand voor zijn taken uit. Voor de staf was is dat enorm frustrerend. Het goede nieuws is dat we gewonnen hebben. Volgende week moeten we het in eigen huis afmaken. Na een lang seizoen moeten we nog één keer alles geven.”

Volgende week zondag wordt de tweede finale in Sint-Truiden gespeeld. Als Sint-Truiden ook die match wint pakken ze de titel. Bij winst van Hasselt komt er een derde en beslissende wedstrijd.