Fémina Visé en Callant Tongeren winnen Beker van België

Fémina Visé bij de dames en Callant Tongeren bij de heren hebben zaterdag de Beker van Belgie handbal gewonnen. Fémina Visé won zijn 12e beker na een 30 – 26 zege tegen Qubiq Achilles Bocholt. Callant Tongeren won zijn 6e cup na een 31 – 19 zege tegen Sporting Nelo.

Ruim 1100 mensen zaten om 17u30 klaar voor de finale bij de dames. Ze lieten zich horen, ze waren enthousiast en ze maakten er een feest van. Het miste zijn effect niet want beide ploegen maakten er een mooie en faire wedstrijd van. Na 60 minuten mochten de dames van Fémina Visé hun 12e Beker van België de hoogte in steken.

“Ik ben zeer tevreden met deze zege” blikt coach Edo Delic terug. “Een verdiende zege rekening houdend met het parcours dat we hebben afgelegd. Op weg naar de finale schakelden we Hasselt, Antwerpen en Waasmunster uit. Gisteren haalden we het van Bocholt dat zich ten kost van ons plaatste voor de finale van de play-offs. Het zijn allemaal ploegen uit de top 5 van het dameshandbal. Ik ben tevreden over het spelpeil dat we in de finale haalden. Eigenlijk hebben we de match altijd in handen gehad. Beide ploegen speelden goed en verzorgd handbal. Beide ploegen speelden fysiek, agressief maar correct. Fairplay op het veld en een zalige sfeer in de tribunes.”

Qubiq Achilles Bocholt speelde voor het eerst in het bestaan de finale. “Ik ben een beetje triest omdat we verloren hebben” blikt Pascal Grossi, coach van Qubiq Achilles Bocholt, terug op de wedstrijd. “De ploeg met de minste stress heeft gewonnen. Wij wilden heel graag maar er werd vaak te snel gesjot, er werd te veel balverlies geleden en dat alles heeft te maken met stress. Het is sneu maar het is zo. Toch wil ik mijn dames feliciteren voor hun inzet, hun enthousiasme en hun trainingsarbeid in aanloop van deze finale. We hebben verloren maar we moeten hieruit leren en dat meenemen naar de volgende finales die er vanaf 16 april aankomen. Hopelijk kunnen we dan opnieuw rekenen op de steun van onze fans. Meer dan 500 mensen stuwden ons de volledige wedstrijd vooruit. Altijd positief, altijd constructief, altijd meelevend. Het was geweldig.”

Bij de heren mocht Callant Tongeren vieren. Jos Schouterden speelde zijn 17e finale als coach en mocht voor de 13e keer in zijn 40 jarige carrière als coach de beker mee naar huis nemen. “Uiteraard ben ik tevreden met deze zege. Ik ben fier op mijn team! Sporting Nelo startte furieuze waardoor ik na 10 minuten een ander systeem moest hanteren. Op het kwartier voerde ik een positiewissel door en dat bleek achteraf de sleutel voor de zege te zijn. Neerpelt viel stil, wij gingen beter aanvallen en maakten zo het verschil. Vooraf werd aangekondigd dat deze finale een feest voor het handbal moest zijn en dat is het ook geworden. Meer dan 500 Tongerse fans stuwden ons vanaf de eerste minuut vooruit. Fantastisch! Op die manier is het plezant om naar een wedstrijd te kijken. Ik hoop dat het inspirerend werkt voor alle clubs en dat we dit in de toekomst nog vaak mogen meemaken. De fans van Neerpelt waren ontgoocheld en dat begrijp ik. Maar ze zijn altijd zeer waardig gebleven, hebben zich niet verloren in negativisme en zijn altijd hun ploeg blijven steunen. Dat is knap! Achteraf heb ik ook van hen heel veel felicitaties gekregen. Dat geeft een warm en fijn gevoel.”

“Tot de 20e minuut zaten wij goed in de wedstrijd” aldus Bujar Qerimi, coach van Sporting Nelo. “Maar dan kreeg één van onze spelers een tijdstraf van 2 minuten waardoor we het wat moeilijker kregen. Nadien hebben we de dingen willen forceren maar zo werkt het niet. Halfweg keken we al tegen een achterstand van 6 doelpunten aan. In de tweede helft hebben we wel nog aangedrongen maar Tongeren maakte het dan af op de counter. Ik ben ontgoocheld omdat de kloof zo groot is. Ik had gehoopt dat we meer weerwerk hadden kunnen bieden maar ik mag, kan en wil mijn jonge groep niets verwijten. Ze hebben alles gegeven maar je ziet dat Tongeren veel meer ervaring heeft en dit soort omstandigheden meer gewoon is. Spelen voor 2000 toeschouwers doe je niet elke week. Het was een feest waarbij alle supporters op een waardige manier hun ploeg gesteund hebben. Ik wil hen daar allen voor danken net als de organisatoren die heel hard gewerkt hebben om dit mogelijk te maken.”