Zware loting voor Red Wolves

Deze voormiddag werd in Dubrovnik geloot voor de kwalificaties voor het EK handbal van 2018. België staat voor een zware opdracht. De Red Wolves nemen het in groep 7 op tegen wereldkampioen en olympisch Frankrijk, Noorwegen en Litouwen.

28 landen verdeeld over 4 verschillende potten met België in pot 4 zorgen voor in totaal 7 verschillende groepen waarvan de eerste en de tweede doorstoten naar het EK. Dat zijn 14 landen aangevuld met de beste derde van alle 7 groepen en gastland Kroatië.

België kwam als allereerste land uit de urne en werd ondergebracht in groep 7. Een duel met Nederland, dat in urne 3 zat, behoorde tot de mogelijkheden maar uiteindelijk werd Litouwen in groep 7 geloot samen met Noorwegen uit urne 2.  Noorwegen bereikte op het voorbije EK in Polen de halve finales waar het nipt verloor van Duitsland, de latere Europese kampioen.

Uit de eerste urne, met alleen maar toplanden, kwam wereldkampioen en Olympisch kampioen Frankrijk. Leuk detail is dat België gecoacht wordt door de Franse trainer Yérime Sylla. Ook de technische directeur van de Red Wolves is een Fransman, Guy Petitgirard.

De eerste twee wedstrijden worden gespeeld tussen 2 en 6 november 2016. De derde en vierde wedstrijd van 3 tot 7 mei en tot slot de vijfde en zesde wedstrijd van 14 tot 18 juni. Het EK 2018 wordt gespeeld van 12 tot en met 28 januari 2018.

 

“Dit is een heel mooie loting. We gaan heel mooi handbal zien in België” zegt bondscoach Yérime Sylla. “Ik hoopte op Frankrijk of Duitsland omdat dit toch wel de twee grootste ploegen van het moment zijn. We mogen het nu twee keer tegen Frankrijk opnemen en dat is fantastisch. Noorwegen is een wispelturige ploeg. Ze bewezen tijdens het voorbije EK dat ze zich tegen toplanden kunnen overtreffen maar ze hebben zich even later niet kunnen plaatsen voor de Olympische Spelen. Het is een topland maar als ze tegen ons een mindere dag hebben zijn we niet kansloos. Tot slot is er nog Litouwen. Met deze ploeg moeten we twee keer vol voor de winst gaan.”

“Wat een fantastische loting” zegt Jef Lettens. De nationale doelman speelt dit seizoen in bij de Franse tweedeklasser Saran en verhuist volgend seizoen naar eersteklasser Cesson, de ploeg van bondscoach Yérime Sylla. “Het is geweldig om tegen het land te spelen waar ik momenteel aan de het werk ben. Ik ga het opnemen tegen stuk voor stuk idolen van mij. Zo is er Thierry Omeyer, de Franse nationale doelman. Dan is er ook nog Nikola Karabatic, verkozen tot beste wereldhandballer van het jaar. In totaal maken er drie spelers die ooit tot wereldhandballer van het jaar verkozen zijn deel uit van het Franse team. Met Noorwegen treffen we ook een topland. Tijdens het voorbije EK in Polen hebben zij Frankrijk uitgeschakeld. Litouwen heeft meer ervaring als ons op dit niveau maar het moet de ambitie zijn om hen te kunnen kloppen en om thuis voor een enthousiast publiek een goede prestatie neer te zetten tegen Frankrijk en Noorwegen.” 

“Dit is een droomgroep” zegt Serge Spooren. “Litouwen ken ik niet zo goed maar het is geen land van het kaliber van pakweg Servië. Met Frankrijk en Noorwegen loten we twee absolute kleppers, twee van de vijf Europese toplanden van het moment. Ik beschouw het als een absolute eer om tegen die twee landen te mogen handballen. Noorwegen zorgt nog voor een extra pigment want mijn vriendin is een Noorse. Dat zal toch heel even voor een familiale strijd worden denk ik.” 

België reist begin november naar Noorwegen en ontvangt enkele dagen later Frankrijk. Begin mei 2017 staat er de dubbele ontmoeting met Litouwen op het programma. België speelt eerst thuis. Het laatste luik van de kwalificaties wordt afgewerkt in juni wanneer België eerst Noorwegen ontvangt en vervolgens naar Frankrijk reist.  De exacte speeldata worden binnenkort bekend gemaakt.