Initiatie rolstoelhandbal

De voorbije 8 weken werd er in Tongerlo op zondag aan rolstoelhandbal gedaan. Het was een proefproject dat mogelijk en hopelijk een vervolg krijgt in de toekomst. Het initiatief kwam van onze voorzitter Wim Vos. Lies Van Mele leidde het project in goede banen.

“Tijdens een sportdag van 'On Wheels Heist' kreeg Wim Vos de vraag om een initiatie rolstoelhandbal te geven” begint Lies Van Mele haar verhaal. “Mijn vader zag het toevallig en contacteerde mij.  Vanuit mijn achtergrond als ergotherapeut was ik erg nieuwsgierig. Ik nam contact op met Wim en vroeg hem of ik mijn steentje kon bijdragen. De deelnemers waren zeer enthousiast en op hun vraag heeft To Walk Again beslist een initiatie op te starten in Tongerlo. Toen ik de vraag kreeg of ik interesse had om de lessen te geven heb ik meteen toegehapt. Vanuit mijn woonplaats was het een heel eind rijden maar ik ben met veel enthousiasme in het project gestapt en heb er nog geen moment spijt van gehad.”

Lies Van Mele organiseerde 8 lessen van een uur. “De deelnemers waren volwassen personen met een fysieke beperking. Initieel zijn we gestart met 6 maar enkele weken later vervoegden nog 2 personen de groep waardoor we dus in totaal met 8 waren. Gedurende de verschillende lessen hebben er ook vaak partners meegedaan in de lessen. Zo een grotere bende maakte het leuk om de lessen te geven. De bedoeling was voornamelijk de deelnemers te laten kennis maken met rolstoelhandbal. Tijdens de lessen was het wel improviseren omdat we niet veel materiaal hadden. We speelden in een zaal zonder handballijnen of -cirkel, zonder doelen. Maar met wat creativiteit hebben we er het beste van gemaakt en zijn het 8 zeer leuke lessen geweest.”

Na 8 mooie, intense en sportieve weken kwam aan het project een einde. “De deelnemers waren zeer enthousiast en vonden het heel jammer dat de initiatiereeks voorbij was. Het zou mooi zijn mocht er een vervolg komen. Onderling werd er gesproken over het opstarten van een rolstoelhandbalploeg. Ann Esch van To Walk Again sprak ook over een nieuwe initiatiereeks in Gent. Het zou zeer fijn zijn dat rolstoelhandbal binnen België verder zou uitgebouwd worden. Ik hoop dat het enthousiasme door deze eerste initiatiereeks is aangewakkerd en zou zeer graag de deelnemers, To Walk Again en de VHV willen bedanken voor deze kans.”

Tilly Van Hemelen was één van de deelneemsters. Ze kijkt enthousiast terug op het project. “Het was fantastisch. Ik ben zelf rolstoelgebruikster en ben zeer sportief aangelegd. Een uurtje sporten doet zoveel meer deugd dan een behandeling van mijn kiné. Eigenlijk mag ik dat niet zeggen maar toch, het is wel een feit (glimlach). Afgelopen zondag kregen we onze 8e en voorlopig laatste les. Nadien zijn we nog een ijsje gaan eten en toen heb ik de vraag gesteld wie er interesse had om verder te doen. Iedereen reageerde positief en ik kreeg meteen de vraag wanneer de volgende les zou zijn. Ik heb ze heel even moeten intomen want daar gaat nu natuurlijk wat tijd over maar het staat vast dat we verder doen. Eerstdaags neem ik contact op met Wim Vos en de voorzitter van handbalclub Heist-op-den-berg. Vervolgens ga ik ook samen zitten met de mensen van Recreas (Recreatief aangepast sporten) omdat rolstoelhandbal net iets anders is dan rolstoelpingpong. Het probleem op dit moment zijn de sportrolstoelen. Die zijn heel duur en schaars. Het eerste idee is dat we met een club van Heist-op-den-berg gaan spelen in Tongerlo omdat daar sportrolstoelen beschikbaar zijn.”

“Op mijn beurt wil ik Lies bedanken voor haar inzet en enthousiasme waarmee ze deze lessen voorbereid en uitgewerkt heeft” zegt Wim Vos, voorzitter van de Vlaamse Handbalvereniging. “Ik vind het fantastisch hoe positief iedereen reageert. Dit project verdient het om een vervolg te krijgen. Ik verneem dat ‘To Walk Again’ interesse heeft om volgend seizoen een dergelijk project uit te werken in Gent. Verder moet ook bekeken worden welke gemeentes waar we momenteel actief zijn rolstoelen ter beschikking kunnen stellen om de sport ook op clubniveau uit te werken. De feedback die ik kreeg was steeds positief. Mensen ervaren rolstoelhandbal als een sport met een lage instapdrempel maar vinden tegelijk dat het fysiek zeer belastend is. Dat pleziert hen enorm.”

De Red Wolves werden in de aanloop van hun belangrijke interland tegen Turkije op de hoogte gesteld van het project rolstoelhandbal. Prompt werd het initiatief genomen om de deelnemers op het einde van de initiatie een gesigneerd shirt van de nationale ploeg cadeau te doen. “Dat is het minste wat we voor hen kunnen doen” zegt international Jeroen De Beule. “Die mensen steunen en supporteren voor ons wat wij zeer zeker op prijs stellen. Ik vind het fantastisch dat die mensen zo genoten hebben van handbal en dat ze er in de toekomst mee door willen gaan. Knap dat de VHV en To Walk Again dit project ondersteunen. Als de mogelijkheid zich voordoet moeten wij ervoor zorgen dat we bij een volgende bijeenkomst, initiatie of wedstrijd ook op de afspraak zijn.”