Vlaamse Handbalvereniging lanceert ‘Speel handbal’

De Vlaamse Handbalvereniging lanceerde vandaag het project Speel Handbal. De federatie lanceert het traject tegelijk in de Vlaamse scholen en bij haar handbalclubs met enerzijds de bedoeling  kinderen in het lager onderwijs op een speelse en kindvriendelijke manier te laten kennismaken met het handbal en anderzijds binnen de clubs jonge talenten te ontdekken. Om ‘Speel handbal’ extra in de kijker te zetten werd de website www.speelhandbal.be online gezet. De Vlaamse Handbalvereniging geniet voor dit project de steun van Sport Vlaanderen. 

De Vlaamse Handbalvereniging telt meer dan 8000 leden die het handbal competitief en/of recreatief beoefenen. Om kinderen ertoe aan te zetten om te bewegen en om hen kennis te laten met het handbal werd vandaag de campagne ‘Speel handbal’ gelanceerd. ‘Speel handbal’ kan aanzien worden als een tweetrapsraket die op verschillend niveau hetzelfde doel heeft: kinderen via het handbal aanzetten tot bewegen. Op schoolniveau is er het kennismakingsaspect en op clubniveau is er de screening. 

“Ik kom heel vaak in contact met kinderen om hen kennis te laten maken met het handbal” zegt Gerrit Vertommen, verantwoordelijke voor breedtesport bij de Vlaamse Handbalvereniging en initiatiefnemer van het project Speel HANDBAL. “Heel vaak stel ik vast dat kinderen heel veel plezier beleven aan de sport maar weinig of niet de weg naar een club vinden. Met Speel handbal willen we kinderen en ouders op een laagdrempelige, speelse en creatieve manier informeren hoe ze de weg naar een club kunnen vinden en hoe leuk het kan zijn om handbal te spelen. Op clubniveau kunnen de scores op de verschillende testen ook gebruikt worden om iedere speler en speelster op te volgen en talenten op te sporen.  We willen ook het afhaken in de sport proberen tegen te gaan en/of te stoppen. Het komt te vaak voor dat kinderen na verloop van tijd stoppen handbal. We willen weten waarom om daar dan te kunnen op anticiperen.” 

Om meer betrokkenheid te creëren en kinderen proberen te prikkelen heeft de federatie een bandjessysteem ontwikkeld. “Op schoolniveau krijgen alle kinderen een wit polsbandje met daarop ‘Speel HANDBAL.be’. Binnen een club kunnen kinderen aan de hand van vijf testen doorgroeien naar een andere kleur” weet Tina Muyllaert, secretaris-generaal van de Vlaamse Handbalvereniging. “Die testen zijn: werpen op doel, passen en vangen, vrijlopen zonder bal/schijnbeweging, motorische (bal)vaardigheden en een reeks fysieke testen. Wanneer een kind slaagt voor een test kan het evolueren naar een andere kleur. Het is een speelse, niet competitieve manier om bij de kinderen hun evolutie en potentie proberen te meten. De resultaten van hun evolutie worden bijgehouden in een instructieboekje zodat de coach een goed beeld krijgt van de evolutie en mogelijkheden van de desbetreffende speler/speelster.”

 

 

 

 

 

Behalve de speciale website, bandjes en het evolutieboekje is er ook een speciale map ‘handbal op school’ ontwikkeld. Per graad zijn er 3 lessen met telkens 5 opbouwende oefen/spelvormen. Maar het meest in het oog springende en bij de kinderen wellicht het meest populaire zijn de vier verschillende opblaasstructuren die ontworpen werden. “Kinderen kunnen daar heel uitdagende, spectaculaire dingen mee doen” zegt Gerrit Vertommen. “De opblaasstructuren werden vandaag voorgesteld aan de kinderen. Hun reacties waren heel positief en uitbundig. De officiële ingebruikname van die structuren gebeurt op zondag 10 november tijdens de jaarlijkse Kidsday. Clubs die dat wensen kunnen er eveneens gebruik van maken. Onze mascotte Pim De Panter is alvast enthousiast.”