EK 2020: de halve finalisten zijn gekend

Op het EK handbal zijn de teerlingen zo goed als geworpen. Spanje, Kroatie, Noorwegen en Slovenië hebben zich geplaats voor de halve finales die morgen gespeeld worden. Morgen worden de halve finales gespeeld. Zaterdag nemen Duitsland en Polen het tegen mekaar op voor de vijfde en zesde plaats. Zondag om 16.30 u wordt de finale gespeeld.

Woensdagavond werden zowel in Groep 1 als in Groep 2 de laatste wedstrijden gespeeld. 

Groep 1

De topper van de groepsfase tussen Spanje en Kroatië bleef onbeslist en eindigde op 22 - 22. Spanje ging rusten met één doelpunt voorsprong, 12 - 11. Wit-Rusland - Oostenrijk eindigde in een doelpuntenfestival en een gelijkspel: 36 - 36. In de laatste wedstrijd van deze groep versloeg Duitsland Tsjechië met 22 - 26 en mag het zich opmaken voor een troostprijs: de wedstrijd om de vijfde plaats.

In groep 2 verslikte Hongarije zich in Portugal dat in de groepsfase ook al won van voormalig Europees kampioen Frankrijk. Op dinsdag gingen de Hongaren ook al onderuit tegen het reeds uitgeschakelde Zweden. Door de twee opeenvolgende nederlagen is Hongarije uitgeschakeld en ziet het Slovenië als tweede eindigen. De Slovenen verloren gisteren van Noorwegen maar mogen toch naar de eindfase van het tornooi.

In de halve finales neemt Spanje het als groepswinnaar van groep 1 het op tegen Slovenië, de tweede van groep 2. Noorwegen, de winnaar van groep 2 krijgt met Kroatië een stugge tegenstander. De kans is niet onbestaande dat Spanje en Kroatië het zondagnamiddag, vier dagen na hun gelijkspel in groep 1, het opnieuw tegen elkaar opnemen met als inzet de Europese titel.

Spanje, Kroatië en Slovenië wonnen in het verleden al eens eremetaal op een EK. Als Noorwegen een medaille pakt dan is dit een primeur.

Van alle vier de finalisten is Spanje het enige land dat ooit Europees kampioen werd. Dat gebeurde in 2018 in Kroatië. Behalve die gouden medaille speelden de Spanjaarden nog vier andere finales die ze telkens verloren. In 1996 organiseerde Spanje het EK maar botste het op een sterker Rusland. Twee jaar later verloor Spanje van Zweden. Hetzelfde overkwam hen in 2006 toen Frankrijk voor het eerst Europees kampioen werd. In 2016 botste Spanje dan weer op Duitsland. Daarnaast pakte Spanje in 2000 en 2014 brons. De voorbije dertien EK's won Spanje 7 keer eremetaal. Niemand doet beter.

Kroatië won tijdens het eerste EK in 1994 brons. In 2008 en 2010 verloren de EK finale en moesten ze tevreden zijn met zilver.

In 2016 won Kroatië brons. Slovenië organiseerde in 2004 het EK, schopte het tot in de finale waar het op een sterker Duitsland botste en uiteindelijk tevreden moest zijn met zilver.

Je kan het EK volgen via de officiële website: https://men2020.ehf-euro.com/home/ 

Alle wedstrijden zijn live te bekijken via EHF.Tv: https://www.ehftv.com/int/livestream-schedule