Jef Lettens kampioen met Saran!

Afgelopen vrijdag pakte Jef Lettens met Saran de titel in de Franse tweedeklasser. De Limburger stapte in het tussenseizoen over van Hubo Initia Hasselt naar Saran en ontpopte zich meteen tot één van de sterkhouders van de ploeg. Onwennig en onbekend in het begin om vervolgens in november te worden uitgeroepen tot beste doelman van de maand. In België was hij bepalend met talloze reddingen tijdens de interlands. Reden genoeg voor een babbel.

Hoe mooi is deze titel?

Deze titel is heel mooi en eigenlijk heel onverwacht. Vorig seizoen speelde Saran nog in derde klasse. In de slotfase van de allerlaatste wedstrijd dwongen ze promotie of naar tweede klasse. De ambities voor dit seizoen was om zo snel als mogelijk het behoud te verzekeren om dan een rustig jaar te draaien. Maar het draaide net iets anders uit. De groep vormde al snel een heel hecht blok, de sterke prestaties volgden elkaar in ijltempo op met als gevolg dat we week na week opschoven in het klassement. De doelstelling om het behoud te verzekeren werd bijgesteld naar een plaats afdwingen in de play-offs. Op het moment dat we heel dicht bij de eerste plaats stonden is die doelstelling nog eens bijgesteld. Dus ja, de titel is heel onverwacht en dat maakt die titel ook zo mooi.

13239247_10209328703117662_9138377055881000242_n

Na één seizoen verlaat je Saran en trek je naar Cesson. Je vierde niet alleen de titel maar ook je afscheid. Is het een mooi afscheid geworden?

Voor mij is dit het beste afscheid wat ik me kon wensen want het maakt de cirkel helemaal rond. Toen ik hier bij het begin van het seizoen kwam was ik een nobele onbekende. Ik heb het geluk gehad om in een ploeg terecht te komen waar een heel familiale sfeer heerste en waar we allemaal vrienden van elkaar zijn geworden. Dat is de sterkte van Saran. Door deze titel kan ik eigenlijk via de grote poort naar Cesson en naar mijn bondscoach Yérime Sylla gaan. Ik ben heel blij dat ik samen met deze fantastische groep de titel heb kunnen schenken aan Saran.

Hoe voelt het aan om naar het buitenland te trekken en meteen kampioen te worden?

We zijn nu een paar dagen later en eigenlijk dringt het nog niet helemaal tot me door. Het afgelopen jaar zaten we met zijn allen op een rollercoaster. Het parcours dat we hebben afgelegd is onvoorstelbaar. We hebben een stukje Franse handbalgeschiedenis geschreven. Een ploeg die uit derde klasse komt en meteen de titel pakt in de tweede klasse is uniek. Zo’n prestatie heeft toch wat tijd nodig om helemaal door te dringen. Volgend jaar speelt Saran tegen de grote ploegen in de eerste klasse en spelen ze tegen Europese toppers. Voor mij voelt het een beetje anders aan omdat ik eerder al zeker was dat in met Cesson in de hoogste afdeling zou gaan spelen.

13226796_10209367071197408_6598006884112913597_n

Heb je na het behalen van de titel goed gevierd?

Het feest begon meteen na de wedstrijd is en is pas gestopt in de nacht van zaterdag op zondag. Ik heb dan vandaag (zondag) heel even de tijd genomen voor dit interview maar straks en de rest van de week wordt er opnieuw gefeest. Er staan nog barbecues en drinks op het programma en er volgt ook nog een officiële huldiging. Het feest of de feestjes zijn dus zeker nog niet voorbij.