Black Arrows na covid stop back on track !

Het is lange tijd stil geweest rond de Belgische nationale damesploeg – Black Arrows. Vorige maand hebben ze hun eerste vriendschappelijke interland tegen Tunesië kunnen spelen. Het 41-27 verlies geeft niet het juiste beeld van wat er op het veld te zien was. Na anderhalf jaar met 12 dames en een ad interim coach-duo een interland spelen was een grote uitdaging. En dat tegen een geoliede machine van Tunesië! Dit weekend kwamen ze terug samen en speelden tegen Sambre Avesnois Handball D2F in Aulnoy (Frankrijk) met de nieuw aangesteld bondscoach Clément Petit! Welkom!

Een nieuw begin

De Franse handbalclub Sambre-Avesnois handball speelden tegen de Black Arrows (BA) een vriendschappelijke match.  Dit is de ploeg van de nieuwe bondscoach Clément Petit. Met twintig dames is er eerst samen getraind en hebben ze als ploeg kennis kunnen maken met de nieuwe bondscoach.
De Young Black Arrows (YBA) hebben parallel met hun trainers (Hubert Maes en Roel Kiebooms) een oefenmatch kunnen spelen tegen gastploeg Pelt in sporthal De Bemvoort.

Zowel de BA als de YBA werden warm onthaald in respectievelijk uitnodigende club Sambre-Avesnois Handball en Sporting Pelt. Sambre-Avesnois Handball dames 2 spelen in de D2F in Frankrijk en zijn bezig met een mooi parcours richting play offs.  België had op zaterdag voormiddag, vlak voor de wedstrijd een eerste training en met hun nieuwe coach. Het was te verwachten dat de match niet gewonnen kon worden, maar de sfeer zat goed. Petit liet weten dat hij tevreden terugblikt naar de inzet en engagement van deze talentvolle groep dames.

Verrassend en vol vuur

Na een lange Covid-pauze stonden de dames gebrand om er terug in te vliegen. En dat deden ze met veel overtuiging. Op basis van passie voor de sport en nood aan erkenning als nationaal dames handbalteam gingen ze voluit.  “Verrassend, enthousiast om er terug in te vliegen”, “Heel fijn om te horen dat we nog eens samen konden komen. Gaf me meteen een goed gevoel om te weten dat we niet vergeten worden!” klonk het in de evaluaties.

De eerste goal was niet voor de Black Arrows, maar de vechtlust was er. Wat een opluchting! Wij zijn goed vertrokken. Ondanks de ‘nieuwe’ samenstelling en de ad interim coaches in het eerste weekend en met de nieuwe coach Petit werden met afwisselend succes ballen uit het net gehouden. Ook aanvallend mochten wij gezien worden. Nele Antonissen (25 jaar, Frankrijk- Merignac) heeft als kapitein van de ploeg haar verantwoordelijkheid opgenomen. Geen gemakkelijke opdracht wanneer je jouw ploegmaten niet echt kent.

Hoop

Alle dames en staff zagen dit als een eerste kleine stap richting EK 2024. Geen uitdaging is te groot wanneer je een concreet doel voor ogen hebt. De tegenstanders waren nu nog een klasse te sterk. Toch verliezen de Black Arrows hun moed niet:

“We hebben het goed gedaan, zeker als je ziet dat we maar zo weinig trainingen gehad te hebben na een lange periode. Iedereen heeft echt wel zijn best gedaan. De score is wat te zwaar voor wat we laten zien hebben, maar we weten zelf goed genoeg dat we het zeker niet slecht gedaan hebben!”

Zin in meer en nood aan concreet programma

Het project werd op zondag voormiddag voorgesteld aan de ouders, speelsters en clubs. De eerste reacties waren positief. Eindelijk concrete doelstellingen met een duidelijke visie en missie”. Met deze groep dames en dit enthousiasme en engagement kan er gemikt worden op een kwalificatie. De BA en YBA hebben nu duidelijk zicht op wat hen te wachten staat en welke verwachtingen er gesteld zijn. Vanuit het project wordt er gewerkt aan verdere uitrol van dit project in co-creatie met de clubs en de handbalbond. Het is tijd voor meer professionalisering in dameshandbal in België. De dames zijn er in ieder geval klaar voor meer!

Met dank aan huisfotograaf Alain Descamps via onderstaande link mooie sfeerfoto’s.

https://www.ann-alain.eu/handbal_nat/2021/20211127_ba/index.htm