Handbal Sint-Truiden en HC Visé BM winnen bekerfinales

Handbal Sint-Truiden bij de dames en HC Visé bij de heren hebben zaterdagnamiddag de finales van de Beker van België bij de dames en heren gewonnen.  Handbal Sint-Truiden versloeg in een felbevochten wedstrijd Hubo Handbal met 28 – 26. In een zinderende finale moest HC Visé BM 50 minuten achtervolgen om uiteindelijk de wedstrijd naar zich toe te trekken en te winnen met 30 – 34.

Handbal Sint-Truiden en Hubo Handbal beginnen met heel veel overgave aan de bekerfinale bij de dames. Het duurt ruim 3 minuten vooraleer Estelle Ghijsens de score opent, 1 – 0 voor Sint-Truiden. Hubo Handbal gaat goed mee in de match en komt via Maxim Gödden op voorsprong, 2 – 3. Het team van Natasja Bekker maakt het Sint-Truiden flink moeilijk. Sint-Truiden komt iets over halfweg de eerste helft op gelijke hoogte waarna Ghijsens haar team opnieuw op voorsprong brengt en Sint-Truiden op een 7 – 6 voorsprong komt. Bij 9 – 7 stand mist Lamotte de kans om de kloof op drie goals te brengen. Hubo Handbal mist de kansen niet en komt via Geraerts opnieuw op voorsprong. Coach Delpire van Sint-Truiden foetert er langs de lijn op los. Met de rust in zicht redt Cochici een strafworp van Sint-Truiden. Stand halfweg de partij is 11 – 11.

Bij aanvang van de tweede helft laat doelvrouw van het jaar Editch Cochici zich enkele keren opmerken, net als haar collega aan de overkant. Padmé Van Nieuwenbergh die een strafworp redt. Hubo Handbal plaatst dan een tussenspurtje en loopt uit tot 13 – 15. De vlam zit nu helemaal in de pan. Aangemoedigd door de fans gaan beide ploegen er vol voor. Halfweg de tweede helft heeft Hubo Handbal nog altijd een voorsprong van twee goals. Sint-Truiden dicht in geen tijd de kloof en komt vervolgens via Lamotte en Schepkens op voorsprong waardoor het nu 22 – 20 is. Met nog zes minuten te spelen hebben Hoogenboom, Lamotte en Schepkens de kloof uitgediept tot 26 – 21. Sint-Truiden geeft de match niet meer uit handen en wint voor de vijfde keer in de clubgeschiedenis de Beker van België bij de dames. De wedstrijd eindigt uiteindelijk op 28 – 26.

Nog voor er bij de mannen ook maar één bal geworpen is gaat het dak van de Alverberg er meermaals af. Beide ploegen, die nog nooit een bekerfinale wisten te winnen, maken er een helse sfeer van. De broers Damian en Bartosz Kedziora bezorgen Eupen met elk twee goals een 4 – 2 voorsprong. Na 10 minuten komt Visé eerst langszij waarna Bourget via een strafworp zijn team op voorsprong brengt. Eupen reageert furieus en buigt binnen de minuut hun achterstand om naar opnieuw een voorsprong. Eupen heeft de match stevig in handen.

Bartosz Kedziora bezorgt zijn team na 18 minuten bij 13 – 10 een voorsprong van drie goals. En ook doelman Brian Dormann doet zijn duit in het zakje met vier opeenvolgende reddingen. Eupen vergeet op de counter de kloof verder uit te diepen waardoor Visé in de match blijft. Met nog vijf minuten te spelen krijgt Stijn Joosten rood. Visé komt met een mannetje meer tot op één goal, 15 – 14.  Eens terug op volle sterkte loopt Eupen opnieuw uit. Halfweg de zinderende bekerfinale is het 18 – 15 in het voordeel van Eupen.

Eupen begint sterk aan de tweede helft. Thomas Mormant bezorgt zijn team bij 21 – 16 een voorsprong van vijf goals. HC Visé BM moet achtervolgen en dicht, met de hulp van een sterk keepende doelman Plessers, na iets meer dan tien minuten de kloof. Vancosen gooit de 22 – 22 tegen de netten. Beide ploegen houden elkaar in evenwicht en blijven er voluit tegen aan gaan, elk gesteund door hun uitzinnige fans. Na een zoveelste redding van Plessers en een doelpunt van Bourget op strafworp komt Visé na 19 minuten voor het eerst in de tweede helft op voorsprong. Wanneer Devisch, nogmaals Bourget na een strafworp en Pierre Brixhe er drie goaltjes bij doen leidt Visé met minder dan zeven minuten te spelen met 25 – 29.  Vincent Bello scoort vervolgens twee keer waardoor het 28 – 32 wordt.  Het blauw en witte legioen van Visé maakt zich op voor hun eerste bekertriomf in de clubgeschiedenis. Een fantastische bekerfinale tussen Eupen en Visé eindigt op 30 – 34.