Geen EK-kwalificatiewedstrijden voor Red Wolves

De Koninklijke Belgische Handbalfederatie heeft de Europese Handbalfederatie donderdag op de hoogte gebracht dat zij niet in de mogelijkheid zijn om deel te nemen aan de drie in maart geplande EK-kwalificatiewedstrijden. De heersende gezondheidscrisis, het ontbreken van een semi- en/of een professioneel kader en de te korte voorbereidingsperiode met de kans op blessures zijn de voornaamste oorzaken. Het rechtstreekse sportieve gevolg is dat de EK-kwalificatiecampagne 2022 voorbij is vooraleer ze is begonnen en dat de Red Wolves in januari 2022 twee barragewedstrijden moeten spelen om te kunnen deelnemen aan de kwalificatiewedstrijden van het EK 2024. 

2021 is tot dusver niet het jaar van de Red Wolves. Nadat het handbal enkele weken geleden van de topsportlijst gehaald werd moet de nationale ploeg nu een tweede opdoffer verwerken. “Met heel veel spijt in het hart hebben we de EHF op de hoogte moeten brengen dat we moeten verzaken aan de geplande EK-kwalificatiewedstrijden van maart”, zegt nationaal voorzitter Jean-François Hannosset. “We hebben heel lang geprobeerd om uitstel te verkrijgen maar we begrijpen ook dat de EHF rekening houdt met de opgestelde kalender en duidelijkheid wil. Die is er nu. De Red Wolves zullen dit jaar geen EK-kwalificatiewedstrijden meer spelen. De beslissing werd genomen in onderling overleg met de spelers, de stafleden en bestuurders van de KBHB en op basis van de geldende veiligheidsvoorschriften met betrekking tot de huidige gezondheidscrisis. De jongens nu in ijltempo klaarstomen om in maart zonder enige vorm van competitie deze wedstrijden te laten spelen zou onverantwoord geweest zijn. De kans dat ze daar ernstige blessures zouden oplopen en dat hun clubs daaronder te lijden krijgen is te groot.” 

De EHF toont begrip voor deze uitzonderlijke situatie maar moet tegelijk ook haar reglementen toepassen. De Red Wolves zullen in januari 2022 twee barragewedstrijden moeten spelen om zo te kunnen doorstoten naar de eigenlijke kwalificatiewedstrijden van het EK 2024. Die kwalificatiewedstrijden worden in november 2022 gespeeld. Een vergelijkbare situatie met de barragewedstrijden die de Red Wolves begin vorig jaar speelden tegen Cyprus. “We zijn van de regen in de drop beland en moeten daar nu, net als sommige andere federaties, de gevolgen van dragen. We zijn het onszelf nu verplicht om actie te ondernemen. Het komt erop aan om, samen met de clubs die daarin willen meestappen, werk te maken van een semiprofessioneel kader waardoor we in tijden van crisis beter gewapend zullen zijn om dergelijke tegenslagen op te vangen en waardoor onze sport ook kan evolueren. Als voormalig handballer weet ik maar al te goed dat wanneer je een wedstrijd speelt je tikken incasseert, maar dat je er tegelijk ook uitdeelt. Op sportief vlak is dit een tik voor de spelers, het Belgisch handbal, de federatie en mezelf. Ik wil echter niet bij de pakken blijven zitten en ga samen met mijn team werk maken van de toekomst. We zijn dat onszelf, onze spelers, onze clubs en onze partners verplicht. Tegelijk moeten we meer autonomie schenken aan de professionals die ons ondersteunen”, zegt Jean-François Hannosset. 

De Koninklijke Belgische Handbalfederatie wil in mei van dit jaar de spelers samenbrengen voor een stage en hen één of twee oefenwedstrijden laten spelen. Dat is een eerste stap in aanloop kwalificatiewedstrijden van het WK-2023. De eerste twee wedstrijden van die campagne worden gespeeld in november van dit jaar.

Foto: Alain Descamps